TIPS BERJAYA MENYUSU SEHINGGA 2 TAHUN UTK MOMMY BEKERJAYA YANG PJJ DGN HUSBAND

ISTERI PJJ DGN SUAMI BERJAYA MENYUSU 2 TAHUN? WOW!!

*Tips utk Ibu menyusu berkerjaya*
Ptg2 ni rasa nak share sbb ada kawan2 yg tanya.. maka, senangnya kita share disini dan harap bermanfaat…
.

First – kena berguru!

Ya.. menyusu mmg fitrah tp ia tidak mudah! Sekiranya kita nak menyusukan hingga 2 tahun silalah berguru. Guru-guru saya puan Asiah Maharam dan Puan Yusnorsyazana Mohd Yunos. Moga Allah beri keberkatan hidup dan rezeki kpd guru2 sy… then,tlg jaga adab berguru..Utk berjaya dan berkat TOLONG HORMAT GURU DAN JGN BURUKKAN GURU..
.

Ilmu perlu.. untuk tahu teknik esp, teknik pump, marmet, tandem,teknik pernafasan semasa stress, CARA SIMPAN DAN CAIRKAN SUSU YG BETUL, cara pump waktu susu merundum, ank twin, pump sambil drive dan lain2.. haaaa tak tahu kan?… so, belajo lah sayang…
Beli buku atau hadir seminar Puan Asiah Maharam insyaAllah cover semua tu..
.

2. Mental-

Untuk fully breastfeed hingga 6 bulan dan sambung bf hingga 2 tahun sangat perlukan pengorbanan.. Tolong bersedia dengan mental! Sangat tak sama jadual kehidupan kita dgn mak yg x bf lain.

Tolong bersedia mental dan fizikal. Tanamkan dalam diri. Kepenatan demi kepenatan tu utk habuan Allah di dunia dan akhirat nanti.
Tolong makan byk2 dan minum banyak2 utk kekalkan kesihatan bdn tu… kita kena bangun awal seawal 5pagi utk pump sesi pertama. Klu sayala.. sebab opis sy jauh.. klu yg dekat myb pkul 6 pun sempat.. tu belum part nak satukan susu, susun susu, basuh setas botol πŸ˜‚
.

3. Pump/marmet.

Tolong la.. klu tak express dia keluar, nak keluar cam mana pulak…🀧 πŸ˜‚ TOLONG JGN MALAS. Jgn risau utk minggu pertama mmg susu sgt sedikit.. klu pump myb 2oz gitu je.. jgn risau… itu positif, tandanya anda bukan sejenis LEMBU SUSUπŸ˜‚ tapi anda manusia biasa.. tp bila kita dah pump n pump insya Allah kita dah create demand badan sendiri dan supply akan bertambah2 disebabkan demand meningkat.. yelah baby menyusu, pump lagi..
ADA YG MERUNGUT DIA BF JUGAK TP GEMUK JUGAK.AKAK NAK TANYA KO PUMP TAK?… klu x, mmgla ia jadi lemak ko syg.. dan jgn salahkan lemak tu.. ok…πŸ˜‚
Ok. Pump 5x sehari.. dan sekurang2nya 30minit sekali..
.

4. TIPS NAK NAIK KERJA MUDAH.

Tolong kumpul stok.. waktu kritikal adalah baby dah umur 5,6 bulan nanti.. demand dia sgt tinggi.. so.. nak bg xnk stress sgt, stok tu tolongla kumpul awal…. 3,4 hari bersalin tu kumpul la skit2.. lame2 jd bukit… ke nak lama2 jd lemak?…πŸ˜‚ plg lewat sebulan bersalin baru nak kumpul. Itu pun takut demand jatuh sbb kita x pump.. TOLONG PUMP/MARMET..
.

AJAR BABY GUNA BOTOL. Kita dah pump /marmet masukkan dlm botol, dan ajar dia guna botol.. utk elakkan susah nak naik keja nanti…tp jgn sokmo botol je… nanti dia confuse n refuse nak direct feed.. sbb snang menyusu guna botol ni…, baby xperlu sedut2 dah keluar kan.. takut baby bila dah senang nganga je dapat susu dia dah malas nak breastfeed sbb kena sedut. Klu jd macamtu, sgtlaaaa sedih ibu2… sbb kita nak bonding time dgn baby… skin to skin tu sgt priceless moment tau… itu yg menguatkan ikatan kita dgn anak..
.
Ok. Dah berjaya ajar guna botol. Alhamdulillah settle 1 problem senang skit kerja nanti.
.

4.2 bila 2minggu nak naik kerja, tolong β€˜latih” diri kita. Mcm nk p kerja.. bangun awal pagi pump, siapkan ank3 n diri etc.. supaya kita sgt stress dan kepenatan bila naik kerja nanti.. org kata alah bisa tegal biasa… lg2 bila nak keja anak nk ngempeng… berhuhu la kita… kan cakap awal tadi ibu menyusu lain hidupnya…πŸ˜‚klu ada suami senang skit la.. klu mcm hakak ni pjj, ank nk ngempeng, ko nak siap lg, ank sorang lg nk siapkan sekolah, ko nak drive lg.. bersabarlah..
Klu ada org yg mngata disebabkan semua itu, bersedialah… sbb dia xrasa dan dia xfaham..
So, mental jgn rapuh!

Ok utk preparation p kerja lg

Macam sy, ank saya practise hantar ke pengasuh walaupun belum naik kerja.. hari pertama hingga beberapa hari ke hantar 3 jam.. lepas tu naik 5 jam lepas tu naik 8 jam n naik sampai berapa jam selalu kita sampai rumah..bila dah 2 minggu praktis. Kita pon tak lah meroyan pi keja pon rindu ank.. anak pun dah biasa dgn pengasuh…
Alhamdulillah senanglah kita.. pi opis pon sentiasa cantik n senyum.. hahaπŸ˜‚

Tu jela dulu.. penat type panjang2..
Moga bermanfaat…
Belila buku dan bergurula utk dpt lebih tips…
.

KREDIT TO : fb : SITI AISYAH MUHAMAD
.

MENYUSU PJJ 1 MENYUSU PJJ 2

#asiahmaharam
#bfcoach
#susumeriahtanpasuplemen
#berjayamenyusu2tahun

P/S: KONGSIKAN POST INI JIKA MOMMIES RASA IA MENDATANGKAN MANFAAT UNTUK MOMMIES LAIN

******************************

Nak belajar ilmu penyusuan guna bahasa yg mudah faham?
Tengah fikir macam mane nak kumpul stok susu sebelum masuk keje?
Stress nak kumpul stok sebab anak dah berderet?

Risau susu drop bile anak dah masuk umur setahun lebih?
Sekarang ni anak minum makin banyak sampai tak terkejar demand?
Anak pulak tak boleh terima selain drp susu ibu.. hurmm pening kepala?
.
Jom buat persediaan cabaran penyusuan bg tahun 2017!!!

KOMBO EOOK

LEPAS BACA EBOOK NI MOMMIES AKAN BELAJAR
==========================
βœ”tips elak susu kering dlm pantang
βœ”keperluan susu yg cukup utk bayi
βœ”mcm mana nak tgkatkan susu bersama bayi dan pam
βœ”teknik tgkatkan susu tanpa pam tgh2 malam
βœ”freestyle kan pam susu so boleh pam sambil buat keje lain
βœ”teknik susun jadual pam
βœ”menu2 biase jadikan susu luar biasa
βœ”jadual makan utk pastikan makanan jadi susu bukan lemak, body maintain

========
Dengan memiliki 4 ebook ini masalah anda akan selesai!
DISKAUN SEBANYAK RM51 utk pakej ebook!!

HARGA ISTIMEWA HANYA RM49 SAHAJA!!
– EBOOK 6 FORMULA SUSU MERIAH TANPA SUPLEMEN
– EBOOK RAHSIA PEMAKANAN IBU MENYUSU
– EBOOK TIPS CARA MAKAN JADI SUSU BUKAN LEMAK

BONUS!!
-EBOOK TIPS MAINTAIN SUSU KETIKA PUASA!!

==============
CARA MUDAH UNTUK DPT KAN HARGA PROMOSI!
==============
LAYARIΒ DI LINK INI (KLIK)Β SEKARANG!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *