PENYUSUAN : 9 PUNCA BAYI MENANGIS

Hye mommies..
Hari ni kami nak share tips
Punca2 kenapa bayi kerap menangis..

Image may contain: one or more people, people sleeping, baby and text

Selalunya bila bayi kerap menangis, mommies mesti pikir susu x cukup kan..
So bila fikir mcm tu ada sesetengah dari mommies yg dah start bagi bayi makan seawal 4 bulan bila bayi kerap menangis.

Image may contain: one or more people, people sleeping and baby

LAPAR EKORAN DARIPADA PERTUMBUHAN YANG MENDADAK

Bayi sangat lapar selama beberapa hari.
Ini mungkin disebabkan oleh pertumbuhan yg lebih cepat.
Bayi nak menyusu dgn kerap dan keadaan ini biasanya berlaku pd umur 2 minggu, 6 minngu dan 3 bulan.

Tetapi boleh juga berlaku pd masa2 lain.
Bayi menghisap susu dgn kerap untuk beberapa hari sahaja, dan ini menyebabkan bekalan susu meningkat dan kemudian ia akan kembali semula kepada keadaan asal sekiranya mommies hanya mengharapkan pada demand bayi shj.

Image may contain: one or more people, people sleeping, baby and text

Kadang2 mommies dpt tahu bayi sakit perut bila mommies makan sesuatu makanan.
Ini disebabkan oleh bahan bahan di dalam makanan yg mengalir ke dalam susunya.

Perkara ini boleh berlaku dgn sebarang jenis makanan dan tiada makanan khas yg harus dielakkan oleh ibu kecuali jika mommies mendapati makanan tersebut mendatangkan masalah.

Bayi boleh mendapat alergi drpd protein di dalam makanan yg diambil oleh mommies seperti susu lembu, soya, telur dan kacang. Tapi jika selepas mommies makan dan menyusukan bayi keadaan masih seperti biasa.. maknanya sumber protein itu x memberi kesan kepada bayi.

Bayi juga mungkin alergi kepada protein susu lembu selepas satu atau dua kali diberi susu formula.

Image may contain: one or more people, people sleeping, baby and text

Kafien di dalam kopi, teh dan minuman berkola boleh masuk ke dalam susu mommies dan
menyebabkan bayi sakit perut.
Jika si ibu merokok atau mengambil ubat-ubat yg lain, bayinya mungkin lebih kerap menangis.
Jika ada di antara ahli keluarga yang merokok, ia juga boleh memberi kesan dekat bayi tau..

 Image may contain: one or more people, people sleeping, baby and text
perkara ini boleh berlaku jika bayi x melekap dgn betul dekat breast mommies.
Bayi juga maybe hisap dgn kerap atau terlalu lama dan merangsang breast utk mebghasilkan susu dgn banyak. So susu akan meningkat.
Bekalan berlebihan juga boleh terjadi bila mommies mengalihkan bayinya dari breast pertama ke breast kedua sebelum bayi habis hisap…. Bayi maybe dpt terlalu bnyak susu awal dan tidak cukup susu akhir.

Keadaan ini boleh menyebabkan bayi mempunyai najis yg berwarna kehijauan dan berat badannya tidak meningkat dgn baik atau bayi mungkin membesar dgn baik tetapi kerap menangis dan mahu menyusu dgn kerap.

Dlm keadaan mcm ni, walaupun mommies ada banyak susu tapi mommies tetap fikir mommies x de banyak susu.

Image may contain: one or more people, people sleeping and baby
Sesetengah bayi kerap menangis tanpa sebab yg telah disebutkan di atas.
Kadangkala tangisannya mempunyai bentuk yang jelas seperti menangis berpanjangan di waktu2 tertentu selalunya di waktu petang.
Bayi maybe akan angkat kakinya ke atas jika dia mengalami rasa sakit di bahagian abdomen.

Bayi maybe kelihatan mcm nak hisap susu tp susah nak menenangkannya.
Bayi yg sedemikian mungkin mengalami kembung perut, ttp sebabnya mungkin tidak jelas.
Ini di panggail KOLIK
bayi yg KOLIK selalunya membesar dgn baik dan tangisannya akan berkurangan selepas bayi berusia 3 bulan.
 Image may contain: one or more people, people sleeping, baby and text
Ada bayi yang kerap menangis berbanding dengan bayi lain dan mereka perlu didokong dan dipegang selalu. Ha kes ni memang sebijik dgn kes AMMAR anak coach yg no 3 ni..
Dekat dlm buku BANK SUSU 2000OZ Coach ada gtau cara nak handle bayi mcm ni..praktikkan okaay!
Dalam masyarakat, bayi perlu sentiasa bersama ibu, bayi akan lebih tenang.
Sebenarnya, bila dh bagi makan pon x akan kurangkan tangisan bayi,
kadang2 boleh buat bayi lebih kerap menangis tau.

Image may contain: one or more people, people sleeping, baby and text

Selain lapar dan sebab2 lain. Ini adalah antara sebab biasa kenapa bayi kerap menangis.
Bayi x akan rasa selasa bila mereka membuang air besar atau kecil di dalam lampin atau pampers
hehehe.
Image may contain: one or more people, people sleeping and baby
Selepas bersalin dan ketika berpantang, mommies dan bayi akan terima ramai tetamu yg i gin dtng melawat..
Jika terlalu ramai yang dtng bayi akan merasa penat dan tidak selesa.
Image may contain: one or more people, people sleeping and baby
Jika tangisan bayi bertukar dan tidak sama seperti tangisan ssbelum ini.
Bayi mungkin sedang merasa kesakitan.
So mommies perlu angkat dan periksa kedaan anggota badan bayi.

Secara psikologi nya, bayi yg menangis boleh merenggangkan hubungan dgn ibu dan
menimbulkan ketegangan di kalangan ahli keluarga.

Salah satu perkara penting yang harus dilakukan untuk membantu ibu ialah dengan memberi kata semangat dan positif sewaktu ibu menenangkan bayi.

So sape yg belajar sesuatu cer komen “ooo mcm tu” kt bawah k.

LIKE DAN SHARE JIKA BERMANFAAT..

#asiahmaharam
#bfcoach
#bukubanksusu2000oz
#susumeriahtanpasuplemenJika

Comments 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *