Monthly archives: September, 2017

MASALAH PENYUSUAN DAN PENYELESAIANNYA : SUSU BERKURANGAN

Masalah susu berkurang Punca: Masalah ini disebabkan kurang stimulasi pada payudara menyebabkan kurang susu dihasilkan. Selain itu, ia juga disebabkan kelaziman ibu menunggu sehingga payudara dirasakan bengkak barulah bertindak untuk mengepam susu. Penyelesaian: * Susu berkait rapat dengan demand dan suppy (bekalan dan permintaan). Makin kerap bayi menyusu atau susu dipam, makin banyak susu dihasilkan. …

MASALAH PENYUSUAN DAN PENYELESAIANNYA : BAYI MENYUSU SEBELAH SAHAJA

Punca Bayi menyusu sebelah sahaja:Bayi cenderung mengiring ke arah yang sama semasa menyusu. Berkemungkinan payudara tersebut mengeluarkan susu lebih lancar berbanding yang satu lagi. Susu berkurang juga boleh menjadi punca. Selain itu, masalah kecederaan atau sikap ibu sendiri yang hanya menggemari salah satu payudara sahaja. Penyelesaian: * Usah alih posisi penyusuan bayi. Sebaliknya ibu hanya …

MASALAH PENYUSUAN DAN PENYELESAIANNYA : BENGKAK SUSU

Masalah bengkak susu Punca: Bengkak susu berlaku apabila payudara tersumbat. Ia boleh berlaku apabila ibu kurang mengepam atau bayi kurang menyusu secara efektif. Kesannya payudara akan menjadi hangat, bengkak dan keras. Seterusnya ibu akan berasa sakit dan demam. Penyelesaian: * Ambil sesuatu yang semulajadi selain yang dapat mengurangkan demam. elakkan mengambil ubat-ubatan. * Tuam payudara …

MASALAH PENYUSUAN DAN PENYELESAIANNYA : PAYUDARA TERSUMBAT

Payudara tersumbat dan susu tidak keluar Punca: Payudara tidak dikosongkan sepenuhnya setiap kali bayi menyusu. Payudara tidak dapat dikosongkan sepenuhnya kerana mungkin disebabkan lekapan semasa menyusu tidak betul, bra tidak ditarik ke atas tanpa membuka kancing. Penyelesaian: * Tuam payudara menggunakan tuala basah yang suam bagi melegakan sakit. *Boleh juga jika si ibu mandi air …

PUNCA SUSU MERUDUM : TIPS 5

Alhamdulillah ramai yang komen nak tahu punca 5. so hari ini saya akan kongsikan PUNCA 5 ya…. Salah satu punca yang menyebabkan susu merudum adalah disebabkan pengambilan ais. Sedangkan minum air biasa compare dengan minum air suam susu lebih laju inikan pulak ais!!!! Pastinyer susu akan jadi makin slow… seperti yang kita faham molekul dalam air …

PUNCA SUSU MERUDUM : TIPS 4

Okay punca kali ni ialah mommies pam kejap-kejap. Mommies perasan tak kalau pam 10 minit susu dah tak keluar mommies pun stop pam jugak???  Ingatkan susu memang dah habis… oh tanggapan mu silap belaka… Tahukah mommies bila mommies pam kejap je anda sedang menghantar signal ke otak yang anda nak sikit je dalam 1 masa??? …

PUNCA SUSU MERUDUM – TIPS 3

Okay untuk punca kali ni lebih kurang sama macam punca 2: pam tunggu bila breast penuh. Tahukah mommies hormon prolaktin terhasil pada waktu tertentu??? Perasan tak kadangkala baby tidur lama atau kita terpaksa skip waktu pam tetiba kita rasa automatik let down reflection? Alah rasa yang tajam2 masa mula2 susu keluar tu…haaaa itu bermaksud susu …

PUNCA SUSU MERUDUM! : TIPS 2

Punca yang saya nak kongsikan ni biasa mommies buat kan… Puncanya adalah disebabkan mommies pam susu tunggu breast penuh. Tahukah mommies bahawa susu ibu mengandungi bahan penghalang yang dipanggil FEEDBACK INHIBITOR OF LACTATION??? Ia berfungsi seperti injap pelampung yang akan memberhentikan susu baru untuk masuk lagi ke dalam tempat takungan susu. Alah macam kita isi …

BABY SAYA KENYANG KE??

Ni lah soalan yg mommies selalu pikiaq selepas deliver.. Rase susu mcm x de.. anak pulak asyik menangis.. Ish.. ish.. ish… mommies… Selepas lahir, bayi x minum banyak2 terus. Apa yg mommies bagi in shaa Allah cukup utk keperluan dia.. Mommies kene tau…yg susu ibu ni teksture nye sgt halus.. Sesuai utk penghadam usus bayi.. …

FORMULA ASAS SISTEM PENYUSUAN ASIAH MAHARAM

===================================================== Ok formula ni di baca daripada huruf S ye mommies. S iaitu supply yg bermaksud hasil atau kuantiti perahan susu yang mommies dapat hasilkan.. ade 3 perkara yang mempengaruhi supply susu ibu ni tau.. Masih ramai mommies yg beranggapan… selepas bersalin nnt susu terus meriah.. Jom kita baca ape faktor yg mempengaruhi ok,, Orite.. …