Monthly archives: February, 2017

RISAU BENGKAK SUSU??

RISAU BENGKAK SUSU?? ARRRRGGGHHH SAKIT TAKLEH TAHAN!!! SITUASI: Assalammualaikum puan.sy ade nak mntk advice.sebulan yg lps sy mengalami bengkak susu di breast sblah kanan.utk pgthuan sblm ini antara kiri dan knn, breast knn akan mengeluarkan susu yg lebih dri kiri..berbalik pd bengkak susu yg sy alami.slps mgalami dmm yg agak tggi sy brjmpe doc dan …

5 SOALAN MENCABAR DALAM PENYUSUAN

Hye mommies.. Jom bace info yang kami nak share hr ni.. Mesti ada antara mommies yg pernah disoal soalan2 mcm kat bawah ni kan…hehehe First of all… Tahniah kalau mommies dah berjaya menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu selama dua tahun seperti yang disarankan dalam Islam. Dan selepas tempoh dua tahun, ada kanak-kanak yang masih …

9 PERKARA AJAIB TENTANG PENYUSUAN SUSU IBU..

Hye mommies.. jom tambah ilmu bf mommies.. Mommies yg sedang preggy tu wajib bace… Ini lah sebab mommies perlu ready dan usaha utk berikan susu yg terbaik. Setitis susu ibu mengandungi lebih 1 JUTA sel darah putih! sel darah putih yang dinamakan MACROPHAGES (seperti pacman) berfungsi untuk memakan kuman. Susu ibu sangat kaya dengan immunoglobi …

ELAK JANGKITAN DIDALAM MULUT BAYI

Keputihan di dalam mulut yang dialami oleh bayi akan menyebabkan kesakitan kerana ada bengkakan (radang) di kawasan yang dijangkiti. Akibatnya bayi akan menangis kerana sakit semasa menyusu susu ibu atau susu formula. Masalah thrush tidaklah sampai menyebabkan kematian cuma ia akan membuatkan bayi kerap menangis dan tidak mahu menyusu. Ini akan meningkatkan risiko dehidrasi pada …

MERAWAT BAYI JAUNDICE

Menurut fakta, 60% daripada baby yang lahir cukup bulan berpotensi untuk terkena jaundice. Ia mula dikesan menjelang hari ke 2 dan ke 3 serta semakin tinggi bacaannya menjelang hari ke 5 dan 6. Dan akan turun secara perlahan-lahan. Selalunya ia akan hilang dalam masa seminggu tetapi ada juga yang lebih. . . Pasti ramai mommies …

BAYI SELESEMA? CUBA 5 TEKNIK INI..

SELESEMA adalah jangkitan yang kerap dialami oleh bayi disebabkan sistem imunisasi yang rendah. Ia berpunca daripada serangan virus di saluran pernafasan bayi. Selalunya selesema berjangkit melalui udara atau sentuhan. Time ni, baby akan menunjukkan reaksi tidak selesa, sukar bernafas, penyusuan terganggu, sukar tidur dan menyebabkannya kerap merengek dan menangis. So mommies perlu banyakkan bersabar time2 …

PARENTING ; PUNCA BAYI SUSAH TIDUR MALAM.

Sebagai ibu bapa, pasti mommies and daddies risau jika baby uol asyik menangis dan susah tidur malam. Bayi memerlukan waktu tidur yang lebih lama. Waktu tidur yang tidak mencukupi boleh menjejaskan perkembangan otak bayi. . . Jika bayi anda susah tidur malam, anda perlu kenalpasti puncanya dan cara penyelesaian untuk menanganinya. Bayi yang mendapat waktu …

PENING BILA BAYI KENA KOLIK??

Pernahkan bila baby tiba2 menangis x benti walaupun dah bg susu… Mase ni mesti ade mommies dan daddy yg dah gelabah.. awat lah baby nangis menjerit2 ni kan. So maybe baby kene kolik.. Ape tu kolik??? Mcm mne nak buat?? Ape punca?? Kalau nak tau jom bace post ni kay… – perkataan Greek iaitu Kolikos …

PENYUSUAN : “BOLEH KE MENYUSU KETIKA DEMAM?”

Hai mommies… Ade x mommies yg tgh demam sekarang ni?? Cuace sekrang x menentukan…. Agak ramai juga yg wassap bgtau x berapa sihat sebab demam. Dan nak tau masih boleh ke menyusukan bayi… So.. Kalau nak tau.. Mommies baca info kat bawah ni… So lepas ni x yah nak blur2 dah okay… Mommie sjgn risau, …