Monthly archives: January, 2017

PENYUSUAN : APA ITU KOLOSTRUM?

Kolostrum ialah susu pertama yang dihasilkan oleh payudara bermula seawal bulan 7 kehamilan dan seterusnya sehingga bersalin. Warnanya agak kekuningan dan dan pekat. Kolostrum ialah cecair pertama yang dikeluarkan oleh payudara dan sumbangan kolostrum terhadap kesihatan bayi tidak dapat ditandingi oleh susu formula. Adalah penting untuk memberi bayi baru lahir kolostrum walaupun sedikit kerana ciri-ciri …

PENYUSUAN : DAH BERSEDIA NAK MENYUSU BILA DAH MASUK KERJA??

Selepas mommies dh lepas bersalin dan berpantang, cuti pon dah nak habis dan mommies dah nak kene masuk keje. Si comel pon ditinggalkan kepada pengasuh atau jagaan taska. So apa persediaan yg mommies perlu dibuat? Ok jom bace tips kat bawah ni kay.. Pemilihan pengasuh atau taska adalah penting supaya penyusuan dpt diteruskan sampai 2 …

BAYI TAK NAK MENYUSU ‘DIRECT’? CUBA TEKNIK NI!

. Haii mommiess…. Baru lepas lunch ke tu… ade x yang mengepam sambil lunch tadi??? Hehehe Okay lah.. ni kami share tips bg soalan yg banyak kami terima dr mommies… Iaitu masalah bayi enggan menyusu secara direct… So hari ni kami share solusi yang mommies boleh buat untuk atasi masalah ini kay. pastikan mulut bayi …

SELAMAT TAHUN BARU 2017!!!

        ALHAMDULILLAH… Selamat menyambut Tahun Baru 2017 mommies.. semoga pada tahun ini mommies akan lebih kuat dan tabah dalam menjayakan penyusuan susu ibu sehingga 2 tahun. apa yang berlaku pada tahun 2016 jadikan sebagai pengajaran yang paling bermakna untuk perbaiki diri kita. Doakan Coach dan Team sentiasa diberikan kesihatan dan kekuatan untuk …