Monthly archives: December, 2016

PENYUSUAN : 9 PUNCA BAYI MENANGIS

Hye mommies.. Hari ni kami nak share tips Punca2 kenapa bayi kerap menangis.. Selalunya bila bayi kerap menangis, mommies mesti pikir susu x cukup kan.. So bila fikir mcm tu ada sesetengah dari mommies yg dah start bagi bayi makan seawal 4 bulan bila bayi kerap menangis. LAPAR EKORAN DARIPADA PERTUMBUHAN YANG MENDADAK Bayi sangat …

ELAKKAN 6 PERKARA NI KALAU TAK NAK SUSU MERUDUM!

Selamat petang mommies… Ni coach nak share sikit punca2 yg membuatkan susu badan kita merudum. Mesti ada mommies yg alami situasi mcm kqt bawah ni kan. |”Aku ni dok pam dh on time dah.. tp la ni awat susu drop jugak.. haihh” “Aik semalam aku perah ok je.. apesal hr ni mcm kurang je.. ?? …

PENYUSUAN : TIPS ATASI SUSU MERUDUM

Hye mommies… sihat x?? hehehe Semoga mommies semua sentiasa sihat utk meneruskan pengorbanan bagi memenuhi hak penyusuan anak tersayang.. . Namun, bagi mommies yang menyusukan bayi, isu susu menjunam atau merudum memang perkara yg sgt merisaukan… Kalau tiba-tiba susu yang diperoleh kuantitinya kurang compare hari-hari biasa, ibu mesti jadi panik… dah x senang duduk dah… …

PENYUSUAN : MOMMIES NAK KURUS TAK?

. Hehehe… Apelah soalan ni… Mestilah jawapnnya nak kan… Walaupon keinginan tu ade kat hujung pelusuk hati.. hehehe Haaa…. senang je.. selepas bersalin.. kerapkan menyusu.. Atau pon kerapkan memerah susu… Sebab.. mommies akan membakar lebih kurang 500 kalori tau.. Woowww. Banyak tu… same mcm exercise lompat bintang 50 minit… Hehehe.. kalau x lg cepat kurus …

INILAH SEBABNYA KENAPA PAM SUSU PERLU BANYAK LEVEL.

Tahukah mommies bahawa sesi pam adalah sama dengan sesi bayi menyusu??? Jadi, bila mommies mengepam pun mommies kena meniru gaya hisapan bayi Cuba perhatikan cara bayi mommies menyusukan Adakah dia menghisap pada kadar yang sama?? Tentu tidak kan… Jika mommies perasan bayi akan mula menghisap dengan laju dan pendek2 (stimulation) Bila susu mula keluar bayi …

PENYUSUAN : RISAU BAYI DIJANGKITI DEMAM??

Coach biasa terima soalan daripada mommies yang agak risau apabila menyusu ketika tidak sihat seperti demam, selsema & batuk. Adakah bayi akan berjangkit?? Mommies tau x.. Bila mommies tidak sihat tubuh mommies akan menghasilkan antibodi yang akan dipindahkan kepada bayi menerusi susu. Ia dipanggil pasif imunisasi. Sebenarnya Jika mommies berhenti menyusukannya Mommies sebenarnya sedang mengurangkan perlindungan …