CABARAN PENYUSUAN DI BEIJING (AKHIR)

Alhamdullilah..susu yang diperah secara marmet berjaya survive tanpa letak dalam peti sejuk selama 6 hari tanpa..semua saya letak diatas meja depan pintu hotel.. Susu dalam keadaan chill hampir ke suhu -9c diluar bilik..dalam bilik pakai heater..takut susu rosak..ada rakan ckp..perah dan buang..susu tak boleh survive..hmm..okay..i’ll show you how.. Hari last day kena checkout awal..so susu …

SAMPAI BEIJING BARU PERASAN CORONG PAM & MILK COLLECTOR TERTINGGAL!

Kisah benar dari Beijing.. Travel dengan hari girang ke Beijing bersama pam..dengan harapan dan niat yang murni nak simpan stok susu walaupun jauh ditempat orang.. Sampai dalam flight miss b..dah berdenyut..kuatkan semangat sampai airport terus capai bag pam..buka2 sekali corong pam dan milk collector tertinggal kt rumah.. Berbekalkan botol mineral aktiviti tetap berjalan walaupun dalam …

PENING NAK TERUSKAN PENYUSUAN BILA DAH MASUK KERJA? BACA NI.

Selepas mommies dh lepas bersalin dan berpantang, cuti pon dah nak habis dan mommies dah nak kene masuk keje. Si comel pon ditinggalkan kepada pengasuh atau jagaan taska. So apa persediaan yg mommies perlu dibuat? Ok jom bace tips kat bawah ni kay.. Pemilihan pengasuh atau taska adalah penting supaya penyusuan dpt diteruskan sampai 2 …

BAYI KEMBUNG PERUT? CUBA TEKNIK INI

Antara teknik merawat kembung peut yang mommies boleh diambil adalah seperti mengamalkan teknik penyusuan yang betul. mommies perlu memastikan posisi penyusuan bayi harus betul dan selesa supaya dapat membantu bayi menyusu tanpa menelan angin. Sekiranya mommies memberi susu formula, pastikan mommies menggunakan saiz puting yang bersesuaian. Saiz puting yang sesuai memberikan aliran susu yang baik dan keselesaan …

9 PUNCA BAYI MENANGIS

Hye mommies.. Hari ni kami nak share tips Punca2 kenapa bayi kerap menangis.. Selalunya bila bayi kerap menangis, mommies mesti pikir susu x cukup kan.. So bila fikir mcm tu ada sesetengah dari mommies yg dah start bagi bayi makan seawal 4 bulan bila bayi kerap menangis. Sebenarnya, bila dh bagi makan pon x akan …

MASALAH PENYUSUAN DAN PENYELESAIANNYA : SUSU BERKURANGAN

Masalah susu berkurang Punca: Masalah ini disebabkan kurang stimulasi pada payudara menyebabkan kurang susu dihasilkan. Selain itu, ia juga disebabkan kelaziman ibu menunggu sehingga payudara dirasakan bengkak barulah bertindak untuk mengepam susu. Penyelesaian: * Susu berkait rapat dengan demand dan suppy (bekalan dan permintaan). Makin kerap bayi menyusu atau susu dipam, makin banyak susu dihasilkan. …

MASALAH PENYUSUAN DAN PENYELESAIANNYA : BAYI MENYUSU SEBELAH SAHAJA

Bayi menyusu sebelah sahajaPunca: Bayi cenderung mengiring ke arah yang sama semasa menyusu. Berkemungkinan payudara tersebut mengeluarkan susu lebih lancar berbanding yang satu lagi. Susu berkurang juga boleh menjadi punca. Selain itu, masalah kecederaan atau sikap ibu sendiri yang hanya menggemari salah satu payudara sahaja. Penyelesaian: * Usah alih posisi penyusuan bayi. Sebaliknya ibu hanya …

MASALAH PENYUSUAN DAN PENYELESAIANNYA : BENGKAK SUSU

Masalah bengkak susu Punca: Bengkak susu berlaku apabila payudara tersumbat. Ia boleh berlaku apabila ibu kurang mengepam atau bayi kurang menyusu secara efektif. Kesannya payudara akan menjadi hangat, bengkak dan keras. Seterusnya ibu akan berasa sakit dan demam. Penyelesaian: * Ambil sesuatu yang semulajadi selain yang dapat mengurangkan demam. elakkan mengambil ubat-ubatan. * Tuam payudara …